در بازارهای مالی توسعه یافته برای مقابله با تغییرات غیرمنطقی قیمت سهام عموماً رویههایی در نظر گرفته شده که در صورت بروز تغییرات زیاد در قیمت سهام به اجرا در میآیند و به صورت خودکار جریان معاملات را متوقف مینمایند. بحران مالی آسیا در اکتبر 1997 و رویدادهای مالی و سیاسی زیاد اخیر، توجه بیشتر را در قبول اثربخشی مکانیزمهای متوقفکننده بازار به دنبال داشته است. دو نوع از معروفترین متوقفکنندههای خودکار شامل حد نوسان قیمت سهام و توقف معاملات میباشند. در بورس تهران برای جلوگیری از نوسانات شدید قیمت سهام، مکانیزمی به نام حجم مبنا مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله با تشریح ضرورت وجود یک مکانیزم محدودکننده قیمت سهام در بورس تهران، کارایی حجم مبنا از لحاظ تأثیراتی که این مکانیزم بر حجم معاملات شرکتها بر مبنای اندازه آنها داشته مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر طبق نتایج حاصله پس از اجرای این مکانیزم،نوسانات قیمت سهام در شرکتهای کوچک افزایش یافته بود؛ همچنین افزایش نوسانات قیمت سهام همراه با افزایش حجم معاملات بودهاست. در ضمن با توجه به شباهت بورس اوراق بهادار تهران و توکیو در نبود بازار سازان، بهعنوان یک جایگزین برای حجم مبنا به معرفی مکانیزم کنترلی نوسانات قیمت سهام (مظنه قیمت) در بورس اوراق بهادار توکیو پرداخته شده است.
دموری, داریوش, فرید, داریوش, & مستاجران, علیرضا. (1399). بررسی مکانیزم «حجم مبنا» در بورس تهران و معرفی «مظنه قیمت» در بورس توکیو بهعنوان مکانیزم جایگزین. نشریه علمی راهبردهای بازرگانی, 8(41), 339-350.
MLA
داریوش دموری; داریوش فرید; علیرضا مستاجران. "بررسی مکانیزم «حجم مبنا» در بورس تهران و معرفی «مظنه قیمت» در بورس توکیو بهعنوان مکانیزم جایگزین". نشریه علمی راهبردهای بازرگانی, 8, 41, 1399, 339-350.
HARVARD
دموری, داریوش, فرید, داریوش, مستاجران, علیرضا. (1399). 'بررسی مکانیزم «حجم مبنا» در بورس تهران و معرفی «مظنه قیمت» در بورس توکیو بهعنوان مکانیزم جایگزین', نشریه علمی راهبردهای بازرگانی, 8(41), pp. 339-350.
VANCOUVER
دموری, داریوش, فرید, داریوش, مستاجران, علیرضا. بررسی مکانیزم «حجم مبنا» در بورس تهران و معرفی «مظنه قیمت» در بورس توکیو بهعنوان مکانیزم جایگزین. نشریه علمی راهبردهای بازرگانی, 1399; 8(41): 339-350.