ارائه مدلی برای بازاریابی خلاقانه میان استارت‌آپ‌های صنعت آبزیان

نوع مقاله : مقاله مستخرج از رساله دکتری

نویسندگان

1 گروه مدیریت بازرگانی، واحد امارات، دانشگاه آزاد اسلامی، دبی، امارات متحده عربی

2 گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، بویین زهرا، ایران

3 گروه اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

4 گروه مدیریت بازرگانی، واحد بین‌المللی خرمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خرمشهر، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف ارائه مدلی برای بازاریابی خلاقانه میان استارت‌آپ‌های صنعت آبزیان انجام شد. پژوهش حاضر در زمره تحقیقات ترکیبی (کیفی و کمی) به شمار می‌آید. راهبرد کیفی مورد استفاده داده بنیاد (گرندد تئوری) و راهبرد کمی مورد استفاده در این زمینه پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری بخش کیفی متخصصان و خبرگان دانشگاهی و مدیران صنعت شیلات هستند و برای انتخاب افراد متخصص و صاحبنظر جهت انجام مصاحبه­ها از ترکیب روش­های غیرتصادفی، قضاوتی و گلوله برفی استفاده و 18 مصاحبه صورت گرفت. جمع‏آوری اطلاعات تا زمان به اشباع رسیدن داده‌ها ادامه پیدا کرد. جامعه آماری در بخش کمی نیز فعالان حوزه آبزی و شیلات می‌باشد با روش نمونه‌گیری تصادفی در دسترس تعداد 384 پرسشنامه توزیع و جمع‌آوری شد. به منظور بررسی سوالات تحقیق از مدل‏سازی معادلات ساختاری روش الگویابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج بخش کیفی نشان داد ابعاد طراحی مدل بازاریابی خلاقانه میان استارت‌آپ‌های صنعت آبزیان شامل شرایط علی (نداشتن اطلاعات بازار، آگاهی کم، ارائه خدمات پس از فروش، استراتژی سازمانی، استفاده از تجربه، استفاده از روش‌های تبلیغات نوین)، شرایط زمینه‏ای (تحلیل SWOT، ارائه ارزش افزوده، ارتباط با مشتریان، ارتباط مستقیم با مشتری، ارزیابی فنی، استفاده از رسانه‏های اجتماعی)، شرایط مداخله‌گر (استانداردهای بهداشتی و کیفیت، اشتراک‌گذاری داده و تحلیل‌های پیشرفته، بازارهای جهانی، تغییر در الگوهای مصرف مشتریان)، مقوله محوری (آموزش، استراتژی پاداش، تجربه کاربری، تحول در محصولات و خدمات)، راهبردها (ارائه اطلاعات مفید و کاربردی، ارائه محتوای آموزشی، ارزش آفرینی، ارزیابی استراتژیک، استفاده از روش‌های تعاملی)، پیامدها (ارائه تخفیفات و پیشنهادات ویژه، ارائه پیشنهادات شخصی‌سازی شده، ارائه گواه اجتماعی، استفاده از بازاریابی تجربی، استفاده از بازاریابی محتوا، استفاده از تکنولوژی‏های پیشرفته، استفاده از مواد اولیه ارگانیک یا پایدار، افزایش اعتبار) می‌باشد. در بخش کمی یافته‌ها حاکی از آن بود که فرضیه‏های تحقیق دارای سطح معنی‌داری کمتر از 05/0 بودند و بنابراین فرضیه‏ها با اطمینان 95 درصد تأیید و پذیرفته شدند. نتایج حاکی از این است که بازاریابی خلاقانه در صنعت آبزیان می‌تواند به شرکت‌های استارت‌آپ در دستیابی به اهداف خود همچون افزایش اعتبار، افزایش فروش، افزایش نوآوری، تمایز از رقبا، توسعه عملکرد، جلب مشتریان جدید و جهت‏گیری خلاقانه کمک نماید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Providing a Model for Creative Marketing among Startups in the Aquatic Industry

نویسندگان [English]

  • Milad Afshari 1
  • Behnaz Khoshtinat 2
  • Abolfazl Shahabadi 3
  • Leila Andevazh 4
1 Department of Business Management ,UAE Branch, Islamic Azad University, Dubai, United Arab Emirates
2 Department of Management, Faculty of Humanities, Islamic Azad University, Buin Zahra , Iran
3 Department of Economics, Faculty of Social Sciences and Economics, Alzahra University, Tehran, Iran
4 Department of Business Management, Khorramshahr International Branch, Islamic Azad University, Khorramshahr, Iran
چکیده [English]

Aim and Introduction:
In today's world, where various industries are the breeding ground for startups, paying attention to marketing and using correct, scientific and creative methods in the supply and sale of any product is an integral part of an economic activity, and failure to pay attention to it will inevitably lead to the economic bankruptcy of its owners. Because in today's world, there is such intense competition between the suppliers of goods and services that what actually preserves the life and durability of a product is special attention to creative marketing that breaks down the barriers of traditional marketing. The importance of creative marketing of fishery products is not less than other necessary measures for the development of the protein supply industry needed by a country. If different products are not collected and stored properly at a certain time, or if the necessary operations of converting and packing them are not performed, and their creative supply is not based on statistical criteria, scientific criteria, and previous information about the market situation, the impact of other activities in the field of development Protein production will decrease. Accordingly, it can be claimed that creative marketing is one of the conditions for progress in production, distribution and consumption. This issue should be considered in all countries including Iran. Iran has many potentials and opportunities for the development of aquaculture with the aim of producing and diversifying food, improving food security in the country, non-oil exports, foreign exchange, and most importantly creating direct and indirect productive employment. Considering that the use of creative marketing to encourage the purchase and use of aquatic industry products is one of the solutions that can be useful, the main goal of this research is to provide the creative marketing model in the aquatic industry.
Methodology:
This research was done with a mixed approach and qualitatively and quantitatively. In this research, first by using the qualitative method and with the help of the interview tool based on the database method and coding the data obtained from the interview, the extractive model of the research was determined. Then, in the second step, the extractive model in this study was validated by using the partial least squares technique and referring to the data of the collected questionnaires, so that the correctness of the relationships established in the research model was evaluated and the final model of study was achieved. The statistical population of this research consists of specialists and experts, academic experts and managers of the aquatic industry who have been active in this field for 15 years. A combination of non-random, judgmental, and snowball methods was used to select experts and experts for conducting interviews, and 18 interviews were conducted. Data collection continued until data saturation was reached. Gradually, the coding of the text of the interviews and the analysis of the data led to the summation and classification of the data. Data analysis was done through three stages of open, central and selective coding, which is the method used in grounded theory research. To ensure the validity and reliability of the research, the interview questions were approved by several experts. In the evaluation of qualitative studies, Lincoln and Goba mentioned the criteria of reliability, believability, trustworthiness, transferability, and verifiability. In order to achieve these things, the following measures were taken: implementing interviews and continuous analysis along with data collection during the interviews, examining how the interviews were coded by another expert to ensure that the coding was correct and that the researcher's understanding of the content of the interviews was not biased. Finally, MAXQDA software was used for qualitative analysis. In the quantitative part of the research, in order to check the indicators in the research model, a number of 384 questionnaires were randomly distributed among the aquatic and fishery sector activists in an available manner. The data obtained from these questionnaires were subjected to exploratory factor analysis using SPSS 25 and SmartPLS software. The face validity of the questions was checked and confirmed by a group of related experts, and the reliability of the questions was calculated by conducting a pre-test and then using Cronbach's alpha, composite reliability (CR) and convergent validity (AVE).
Finding:
The findings of the qualitative part showed the dimensions of creative marketing model design among startups in the aquatic industry, including causal conditions (lack of market information, low awareness, providing after-sales services, organizational strategy, use of experience, use of new advertising methods), background conditions (SWOT analysis, providing added value, communication with customers, direct communication with customers, technical assessment, use of social media), intervening conditions (health and quality standards, data sharing and advanced analytics, global markets, change in patterns customer consumption), central category (training, reward strategy, user experience, evolution in products and services), strategies (providing useful and practical information, providing educational content, value creation, strategic evaluation, using interactive methods), consequences (providing discounts and special offers, providing personalized offers, providing social proof, using experiential marketing, using content marketing, using advanced technologies, using organic or sustainable raw materials, increasing credibility). Based on the quantitative findings of the research, the research model was validated using the partial least squares method and SmartPLS3 software. All research hypotheses have a significance level of less than 0.05. Therefore, these hypotheses have been confirmed and accepted with 95% certainty.
Discussion and Conclusion:
Creative marketing in the aquaculture industry can help start-up companies in this industry to achieve various goals. These goals include increasing credibility, increasing sales, increasing innovation, differentiating from competitors, developing performance, attracting new customers, and creative direction. By using creative marketing methods, startup companies can increase their credibility and be recognized as a reliable and credible brand. Also, by using creative marketing strategies, it is possible to increase sales and improve the company's income. Increasing innovation is also another consequence of creative marketing that helps companies to market new and attractive products and services and expand their market. Also, differentiation from competitors and attracting new customers can also be achieved using creative marketing methods. According to the results of the research, it is suggested that by providing high quality products and services, respect for customers and compliance with ethical standards, startups in the aquatic industry can increase their credibility.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Creative Marketing
  • Start-up
  • Aquaculture Industry
باباخانی، ابراهیم؛ اشراقی‌سامانی، رویا و پورسعید، علیرضا (1395). نگاهی به مسائل بازاریابی شیلات و پرورش آبزیان (منطقه مورد مطالعه قصرشیرین). شباک، 2(2 (پیاپی 9) (جلد 3 مطالعات منابع طبیعی و محیط زیست و کشاورزی))، 15-21.
سعادت، اسفندیار و صادقی، منصور (1399). طراحی و تبیین مدلی جهت زمینه‌سازی برای خلاقیت در مؤسسات پژوهشی کشور (حوزه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری). نشریه علمی راهبردهای بازرگانی، 3(2)، 35-46.
صادقی مال امیری، منصور (1399). ارائه مدلی برای سنجش خلاقیت در سازمان. نشریه علمی راهبردهای بازرگانی، 7(38)، 17-34.
عادلی، افشین؛ علیدوستی، خدیجه؛ کردجزی، معظمه؛ واحدی، محسن و اعرابی، حسین (1399). ارزیابی عوامل آمیخته بازاریابی بازار بزرگ ماهی تهران از دیدگاه فروشندگان. توسعه آبزی پروری (علوم زیستی)، 14(3)، 55-69. https://dorl.net/dor/20.1001.1.23223545.1399.14.3.4.6
عربشاهی‌کریزی، احمد. (1397). تحلیل عملکرد استان‌های شمال و جنوب در بخش شیلات. نشریۀ علوم و فنون شیلات، ۷(۳)، ۲۳۹-۲۴۲. https://dorl.net/dor/20.1001.1.23225513.1397.7.3.8.1
فلیک، اوه (1387)، درآمدی بر تحقیق کیفی، ترجمه هادی جلیلی، تهران: نشر نی.
گلرد، پروانه و صادق، صمصام‌پور (1397). بررسی فرصت‌ها و چالش‌های کارآفرینی فروش آبزیان شیلاتی حوضه خلیج‌فارس با رویکرد تجارت الکترونیک (شهرستان بندرعباس). مجله بوم‌شناسی آبزیان، ۷(۴)، ۱۱۲-۱۲۳. https://dorl.net/dor/20.1001.1.23222751.1397.7.4.11.6
مرادی، یزدان؛ بهمنی، محمود؛ بهمنی، ذبیح‌الله؛ گلشن، مهدی و صفی‌یاری، شهرام (1402). بررسی تأثیر کووید-19 روی صنعت فرآوری محصولات شیلاتی کشور. نشریه شیلات، 76(2)، 295-304.
 https://doi.org/10.22059/jfisheries.2023.352434.1355
مسلمی، مهران؛ رحیمی، محمدعلی؛ عابدی، روزبه و حسینی، سیدولی (1398). بررسی بازاریابی محصولات شیلاتی با اولویت‏بندی عوامل موثر بر مصرف کنندگان ماهی: مطالعه موردی شهرستان بابلسر. مجله علوم آبزی پروری، 7(1)، 89-95.‎
منصوریان، یزدان. (1386). گراندد تئوری چیست و چه کاربردی دارد؟ (دانشگاه اصفهان). همایش چالشهای علم اطلاعات.
هاشمی، سیدمحمود؛ خاقان، کارن و معظمی، مجتبی (1400). بررسی رابطه رهبری تحول آفرین و توسعه کسب و کار در صنعت آبزیان ایران (مورد مطالعه: سازمان شیلات استان تهران). آموزش علوم دریایی، 8(24)، 231-246.